Historie

Historie

In 1935 opende de Gemeenschap van Zendings-Diaconessen in Nederland het moederhuis in Amerongen. Het gebouw was voordien het Zendingshuis van de Nederlandse Christelijke Gemeenschapsbond waar lokale jongeren werden opgeleid voor de zending. 

Vanaf de tijd dat de zusters het pand overnamen, fungeerde het als basis van waaruit zusters ondersteund werden bij hun werk op diverse plekken in binnen- en buitenland. In 1985 werd het oude moederhuis vervangen door een nieuw huis. Op het terrein van het moederhuis bouwden de zusters het verzorgingshuis ‘Elim’, tegenwoordig een onderdeel van de zorggroep Charim. Ook bouwden zij in het aangrenzende bos een onderkomen, waarin zij eerst tbc-patiënten verzorgden en later conferenties organiseerden. 

Dit gebouw is nu eigendom van de Betteld, dat het gebruikt als groepsaccommodatie voor christelijke groepen. Daarnaast is er in de nabijheid van het gebouw een moestuin-project van de zusters en een kringloopwinkel gerealiseerd. Door de jaren heen is het aantal zusters minder geworden en daarmee het moederhuis te groot. 

Eind 2016 hebben de zusters daarom een ingrijpende beslissing genomen: verhuizen naar een nieuwe locatie. Bij het vinden van een nieuwe gebruiker van het huidige moederhuis vonden de zusters het belangrijk dat de nieuwe bestemming recht doet aan het verleden van deze voor de zusters zo bijzondere locatie. Daarnaast vonden zij het belangrijk dat de nieuwe bestemming past bij de aangrenzende gebouwen en projecten. De zusters zijn inmiddels verhuisd naar een nieuw gebouw in het centrum van Amerongen.